Oedeemtherapie

Lymfoedeem: hoe verminder je de klachten?

Lymfoedeem: klachten

Het kan zijn dat u last hebt van een zwelling. Dat u een vermoeid en zwaar gevoel hebt in bijvoorbeeld uw been of arm. Het tintelt en doet pijn. U wordt beperkt in uw bewegingen en/of in uw dagelijks functioneren. Dan bestaat de kans dat u te maken hebt met een lymfoedeem. Fysiotherapie & Training NederVeluwe kan voor u een combinatie van verschillende therapievormen inzetten.

Maak een afspraak

Wat is oedeem?

Behalve bloedvaten en zenuwen telt uw lichaam ook tal van lymfvaten. Zij voeren vocht af. Wanneer dit niet langer optimaal verloopt – bijvoorbeeld door een beschadiging of zelfs door afwezigheid van lymfvaten – of wanneer uw lichaam meer dan gemiddeld veel lymfvocht produceert, ontstaat een abnormale ophoping van lymfvocht: het oedeem. Met bovenstaande klachten tot gevolg.

Twee soorten lymfoedeem

De medische wetenschap onderscheidt twee soorten lymfoedeem:

Het primair oedeem

Dit ontstaat als gevolg van een aangeboren afwijking in het lymfestelsel.

Het secundair oedeem

Dit ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren. Het secundair oedeem vinden we vaak bij mensen bij wie een tumor is geconstateerd. Zij moeten worden bestraald of een deel van de lymfeklieren moet operationeel worden verwijderd. Het lymfvocht hoopt zich daardoor op. Een infectie, een ongeval of een grote operatie kunnen eveneens tot een secundair lymfoedeem leiden.

Lymfoedeem kan direct optreden na een behandeling. U kunt er ook vele jaren later pas last van krijgen.

Behandelingsmogelijkheden lymfoedeem

Binnen Fysiotherapie & Training NederVeluwe passen we vaak gecombineerd een aantal behandelingsvormen toe. Hieronder geven we een beeld van de mogelijkheden waarvan u bij ons gebruik kunt maken wanneer u last hebt van lymfoedeem.

Manuele lymfedrainage

De oedeemtherapeut past speciale handgrepen en massagetechnieken bij u toe om zo de lymfebanen te stimuleren het opgehoopte vocht beter af te voeren.

Oefentherapie

Wanneer u beweegt, zet u uw spieren aan het werk. Zij werken voor u als een pomp die de werking van de lymfevaten stimuleert. Bewegen heeft dan ook vaak een gunstige invloed op de lymfestroom en op het hele afweersysteem. Onder bewegen verstaan we ook gerichte ademhalingsoefeningen. Ook die kunnen ervoor zorgen dat het lymfevocht beter wordt afgevoerd.

Lymfetaping

Het kan ook zijn dat de oedeemtherapeut gebruikmaakt van lymfetaping. Hij of zij legt met een speciale techniek de tape aan. Het effect is dat het opgehoopte lymfevocht sneller wordt afgevoerd.

Ambulante compressietherapie

Wanneer ambulante compressietherapie wordt toegepast, zorgt de oedeemtherapeut voor een continue druk op de lymfevaten door op een bepaalde manier zwachtels aan te leggen. Door deze druk kan geen lymfvocht uittreden en wordt de afvoer ondersteund.

Therapeutische elastische kousen

Is het overschot aan vocht weg, dan kunt u een therapeutische elastische kous worden aangemeten, om zo een nieuwe ophoping van lymfevocht te voorkomen. Ook dit gebeurt bij ons in de praktijk.

Lymfoedeem: een chronische aandoening

Een lymfoedeem is een chronische aandoening. Wanneer uw dokter u verwijst naar een gespecialiseerde oedeemtherapeut, wordt de therapie vanaf de 21e behandeling betaald uit uw basisziektekostenverzekering. Alle behandelingen daarvoor kunnen deels of volledig worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Kijkt u hiervoor uw polis even goed na.

Specialist

Binnen Fysiotherapie & Training NederVeluwe zijn Otto Tenge en Marieke de Jong werkzaam als gespecialiseerd oedeemtherapeut. Voor eventuele vragen of het maken van een afspraak kunt u altijd bij ons terecht.

Voor oncologische fysiotherapie komt u naar NederVeluwe

Meer informatie
www.nvfl.nl
www.lymfoedeem.nl

Meer informatie nodig? Bel onze praktijk: 0318 – 51 03 84.

Maak een afspraak

  • Nieuws

    VACATURE'S

    Lymfoedeem: hoe verminder je de klachten? Lymfoedeem: klachten…

    MEET THE TEAM: YLVA!

    Lymfoedeem: hoe verminder je de klachten? Lymfoedeem: klachten…

    MEET THE TEAM: BRITT

    Lymfoedeem: hoe verminder je de klachten? Lymfoedeem: klachten…